Шукати в цьому блозі

10 травня 2022

Байден підписав закон про ленд-ліз. Що це означає для України


Президент США Джо Байден учора, 9 травня, коли над головами росіян на честь Дня перемоги літали кукурузники, підписав закон про ленд-ліз для України. CBN розбиралося, про що йдеться, крім наявності почуття гумору в Байдена.



Закон має маркування S.3522 і називається повністю «Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні від 2022 року». Перший ленд-ліз Штати ухвалили в 1941-му, цей — другий в історії.


Опис закону на сайті Конгресу США: «Цей законопроект тимчасово скасовує певні вимоги, пов’язані з повноваженнями Президента надавати або давати в оренду оборонне обладнання, якщо воно призначене для уряду України або урядів інших східноєвропейських країн, які постраждали від російського вторгнення в Україну.

У 2022 та 2023 фінансових роках угода про позику чи оренду згідно з цим законопроектом не підпадає під дію певних вимог та положень, які зазвичай застосовуються до таких угод про лізинг, включаючи вимогу, яка загалом забороняє період позики чи оренди довший, ніж п’ять років.

Президент має встановити прискорені процедури для забезпечення своєчасної доставки предметів оборони, які позичаються чи орендуються Україні відповідно до цього законопроекту»
.

Закон про ленд-ліз надає «Президенту [США] розширені повноваження щодо укладення договорів з Урядом України про надання або оренду оборонних виробів цьому Уряду для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей».



Ще з підписаного Байденом закону:

    • «...будь-яка позика або оренда оборонних виробів Уряду України <...> підпадає під закони щодо повернення, відшкодування та погашення за позику або оренду оборонних виробів іноземним урядам»;
    • «не пізніше ніж через 60 днів з дня набрання чинності цим Законом Президент [США] встановлює швидкі процедури доставки будь-яких предметів оборони, позичених чи орендованих Уряду України <...> для забезпечення своєчасної доставки».


Телеграм-канал «Збройні Сили України. Війна з окупантами» розробив інфографіку про ленд-ліз.



  


А CBN у своєму телеграм-каналі зібрало реакцію соцмереж на підписання закону.

 

Все буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар