Шукати в цьому блозі

17 жовтня 2022

Іран планує постачати Росії ракети та дрони для війни з Україною

Наслідки «прильоту» дрону-камікадзе в Києві. Фото: телеграм-канал Олексія Гончаренка

Переклад статті з The Washington Post

Іран виконує свої зобов’язання постачати зброю для нападу Росії на Україну, за словами представників безпеки США та союзників, таємно погодившись надіслати не лише ударні безпілотники, але й те, що деякі офіційні особи назвали першими іранськими ракетами класу «земля-земля», призначеними для використання проти українських міст і позицій військ.


Збільшення надходження зброї з Тегерана може допомогти компенсувати величезні втрати російської військової техніки після вторгнення Москви в лютому, а також різке зменшення кількості високоточних боєприпасів, які використовувалися минулого тижня під час ударів по численних українських містах.

Останніми днями незалежні ЗМІ опублікували фотографії залишків безпілотників іранського виробництва, які використовувалися для ударів по українських цілях, поставивши під сумнів неодноразові заперечення Іраном того, що він постачав таку зброю своєму союзнику Росії. Офіційні особи Пентагону також публічно підтвердили використання іранських безпілотників під час російських авіаударів, а також успіхи України у збитті окремих дронів.

Явний знак розширення ролі Ірану як військового постачальника для Москви — Тегеран ще 18 вересня направив офіційних осіб до Росії для завершення обговорень щодо додаткових поставок зброї, включаючи два типи іранських ракет класу «земля-земля», за словами офіційних осіб США.

Розвідка, даними якої останніми днями поділилися офіційні особи України та США, стверджує, що збройна промисловість Ірану готує першу партію ракет Fateh-110 і Zolfaghar, двох добре відомих іранських балістичних ракет малої дальності, здатних вражати цілі на відстанях 300 і 700 кілометрів відповідно. Якщо це втілиться у життя, то це буде перша поставка таких ракет до Росії з початку війни.

Офіційні особи говорили за умови, що їхні імена та національності не будуть розголошені через надзвичайно делікатну ситуацію, пов’язану зі збором розвідданих.

У серпні деякі з тих самих чиновників ідентифікували конкретні іранські безпілотники серії Shahed і Mohajer-6, які Тегеран почав постачати Росії для використання в Україні. Рештки обох типів були виявлені, проаналізовані та сфотографовані українськими силами протягом останніх тижнів. Росія, схоже, перефарбувала зброю та дала їй російські назви.

Офіційні особи, проінформовані про заплановане постачання ракет, сказали, що Іран також готує нові поставки безпілотних літальних апаратів для Росії, включаючи десятки додаткових Mohajer-6 і більшу кількість Shahed-136. Останні, які іноді називають безпілотними літальними апаратами «камікадзе», оскільки вони призначені для врізання в ціль, здатні доставляти вибухові вантажі на відстань до 1500 миль. За словами офіційних осіб, іранські технічні консультанти відвідали території, контрольовані Росією, щоб надати інструкції з експлуатації безпілотників.

Спецслужби США відмовилися коментувати повідомлення про незавершені поставки з Ірану до Росії. Російські та іранські офіційні особи в суботу не відповіли на запити про направлені в Росію іранські ракети.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян у розмові зі своїм португальським колегою заявив, що «Ісламська Республіка Іран не надавала і не надасть жодної зброї для використання у війні в Україні. Ми вважаємо, що озброєння будь-якої зі сторін конфлікту продовжить війну».

3 жовтня офіційний представник МЗС Ірану Насер Кан’ані повторив: «Ісламська Республіка Іран вважає "безпідставними" повідомлення про постачання безпілотників до Росії для використання у війні в Україні та не підтверджує їх». Він підтвердив заяву Ірану про нейтралітет у конфлікті та наголосив на необхідності «обом сторонам вирішити свої проблеми політичними засобами без насильства».

Київський уряд був поінформований про нові дані розвідки, повідомив The Washington Post український посадовець. Україна окремо наголосила, що більшість безпілотників, нещодавно запущених Росією на півдні України, є іранського виробництва.

Нещодавно Україна погіршила дипломатичні відносини з Тегераном у відповідь на появу над полем бою іранських безпілотників. Минулого тижня президент України Володимир Зеленський посилався на нещодавні авіаудари Росії, закликаючи країни НАТО надати його країні передові системи протиповітряної оборони.

«Нам потрібно захистити наше небо від терору з боку Росії», — сказав Зеленський у четвер, виступаючи перед Радою Європи.

Як і Іран, Росія заперечує західні повідомлення про постачання іранської зброї для своєї кампанії в Україні, а речник президента Росії Дмитро Пєсков називає такі повідомлення «фейковими».

Але іранські безпілотники вже лишили сліди, знищивши кілька українських танків і пошкодивши цивільну інфраструктуру під час повторних ударів за останні три тижні, стверджують українські посадовці. Експерти з ракетних систем кажуть, що надходження ракет класу «земля-земля» може дати Росії нову потужну зброю в той час, коли сили Києва повертають захоплені території на великих ділянках півдня та сходу України.

«Перехід від безпілотних літальних апаратів до ракет класу "земля-земля" може дати росіянам більше можливостей і потужності», — сказав Фарзін Надімі, експерт з питань іранської зброї Вашингтонського аналітичного центру Інституту близькосхідної політики.

Іран володіє одним із найбільших і найрізноманітніших арсеналів ракет малої та середньої дальності на Близькому Сході. У той час як іранські розробники зброї борються з проблемами надійності, експерти вважають найновіші версії Fateh-110 і Zolfaghar як потужними, так і досить точними на відносно коротких дистанціях, сказав Надімі. Деякі моделі оснащені електрооптичними системами наведення, які дозволяють операторам ракет керувати ними під час остаточного наближення до цілі.

Раніше Іран постачав такі ж ракети ополченцям на Близькому Сході, зокрема бойовикам хуситів у Ємені. Сили Хусі демонстрували ракети іранської розробки на військових парадах і використовували їх для нападів на нафтопереробні заводи та інші цивільні цілі в сусідніх країнах Перської затоки.

Росія вже має низку неозброєних літальних апаратів, БПЛА, які використовуються в основному для розвідки та виявлення артилерії. Але Москва не інвестувала у великі парки озброєних безпілотників того типу, який американські сили регулярно використовували у військових кампаніях в Афганістані та на Близькому Сході.

Москва справді володіла величезним арсеналом високоточних та інших ракет на початку вторгнення в Україну, але офіційні особи США кажуть, що цей арсенал різко скоротився.

Згідно з виступом високопоставленого чиновника розвідки США в п’ятницю, зростаюча залежність Росії від таких країн, як Іран і Північна Корея, є доказом впливу санкцій і експортного контролю, запровадженого західними країнами після вторгнення в Україну.

Згідно з інформацією, наданою заступником директора національної розвідки Морганом Муіром, Росія втратила понад 6000 одиниць техніки з початку війни і «витрачала боєприпаси невиправданими темпами».

Заблокована санкціями від отримання західної електроніки, Росія «звертається до таких країн, як Іран і Північна Корея, за поставками та обладнанням», включаючи безпілотники, артилерійські боєприпаси та ракети, сказав Муір, звертаючись до групи високопоставлених міжнародних фінансових чиновників у Міністерстві фінансів.

Мюр також зазначив, що російська оборонна промисловість значною мірою залежить від імпорту таких матеріалів, як мікропроцесори та оптичні й тепловізійні технології.

Немає коментарів:

Дописати коментар