Шукати в цьому блозі

07 вересня 2020

Про легалайз і критичне мислення


Почитав коментарі до одного зі своїх дописів. І жахнувся: абсолютно не дурні люди перебувають під владою стереотипів про марихуану. Ну, знаєте, «покурить "травки" й обов’язково почне колотися», «від "плану" бувають ломки», «та краще й сто грамів бахну» тощо.

Хочу дещо розвінчати. (Я не пропагую вживання марихуани. Далі - просто факти і названі своїми іменами речі.)

Перше. «Від марихуани ламає». Курцю "трави" час від часу хочеться накуритися (психологічна залежність). Але його не ламає, як від героїну чи іншої наркоти. За словами завідувача відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктора Досенка, «будь-яка наркотична речовина може викликати залежність та толерантність. У випадку з канабісом ми говоримо про роки».

Ось іще цитата. «Лікар-невролог з Одеси Сергій Фернандес де Рівес зауважує, що попри можливе звикання канабіс набагато безпечніший за опіоїди, які традиційно призначають для лікування хронічного болю, і які є класичним прикладом фізичної залежності.

"Опіатні рецептори в мозку швидко виснажуються. Людині потрібна все вища доза для бажаного результату,
– пояснює спеціаліст. - Коли пацієнт намагається припинити вживати препарат, то він може зіштовхнутись з класичною ломкою або синдромом відміни. Каннабіс не приносить вищезгаданих проблем. Коли людина намагається покинути марихуану, найчастіше за все вона зіштовхнеться з тимчасовим безсонням"».

Друге. «Краще я сто грамів бахну». За роки моєї роботи у ЗМІ (з 2001-го) я не отримав жодного (!!!) прес-релізу від поліції, де йшлося б про те, що хтось скоїв тяжкий злочин на кшталт зґвалтування чи вбивства під впливом канабісу. Або таку інформацію дуже ретельно приховують, або ж «трава» не викликає агресію. Натомість даних про агресивних п’яних людей - хоч греблю гати. Та ви й самі в курсі, еге ж?

Третє. «Марихуана - перший крок до важких наркотиків». Не зовсім так. Ніхто, звісно, не береться стверджувати, що курець «трави» не почне в один прекрасний день колоти собі опіати чи ще якусь муть. Однак призводять до цього величезна купа причин (психологічних, соціальних тощо), і «план» серед них - на -надцятому місці. «В країнах, де марихуана узаконена, такої проблеми немає, – каже Віктор Досенко. - У нас наркодилер просто в якийсь момент запропонує підлітку щось важче. Ось і весь старт». Не можна стверджувати, що куріння «трави» викликає бажання спробувати щось важче.

Четверте. «Якщо все так чудово, то чому ж марихуану в Україні й досі не легалізували?» Тому, що це - сотні мільйонів доларів тіньового ринку. Це - можливість для нечесних на руку копів заробляти гроші. Це - система, яка будувалася роками, і її просто так не зламати.

П’яте. «Я знаю чувака, який помер від передозування марихуаною». Для таких «знавців» - цитата зі спеціалізованого медичного журналу Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine. Наводжу переклад з «Громадського» (хто не вірить перекладачам - переходьте за посиланням і читайте оригінал): «Медики з американського штату Колорадо стверджують, що зафіксували перший у світі смертельний випадок, викликаний передозуванням марихуани.

Дослідження опубліковане в журналі Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine, доповідає Newsweek.

Швидка доставила до лікарні 11-місячне немовля. При проведенні тестів з’ясувалося, що в нього розвинувся міокардит (ураження серцевого м’яза).

Після його смерті в крові й сечі виявили високий вміст основного психоактивного компонента марихуани. Виявилося, що його батьки часто вживали цей наркотик.

За словами авторів дослідження, про вплив канабісу на міокард було відомо і раніше, але жодне захворювання міокардитом через вживання марихуани раніше не закінчувалося смертю.

Медики розглядають й інші причини смерті дитини, зокрема віруси та інфекції».

Як гадаєте, скільки у світі смертей від алкоголю, цигарок чи іншої фігні?

Ще раз. Я не закликаю вживати марихуану і не агітую за тверезий спосіб життя. Просто пропоную підходити до питання легалізації зважено, послуговуючись не стереотипами, а науковими аргументами.

Немає коментарів:

Дописати коментар