Шукати в цьому блозі

20 жовтня 2022

Чи поверне Україна Херсон?

Потрощені транспортні засоби на дорозі в місті Архангельське Херсонської області на початку місяця. Українські війська просувалися через місто, намагаючись повернути Херсон. Фото: Ніколь Танг для The New York Times

 Переклад тексту з поштової розсилки The New York Times


Херсон був першим великим містом, яке перейшло під владу Росії, коли в лютому почалося вторгнення. Тепер контроль Росії над ним виглядає хитким.

Представники окупаційної влади в Херсоні заявили, що переселять до 60 000 цивільних осіб з міста на східний берег Дніпра, а також перенесуть туди свою адміністрацію.

Російське державне телебачення показало, як мирні жителі сідають у човни, щоб залишити місто. Прокремлівський лідер у Херсоні Володимир Сальдо заявив, що переселення захистить мирних жителів від українського нападу. Українські посадовці назвали ці заяви пропагандою.

Втрата Херсона була б нищівним ударом по військовій кампанії Росії. Українські війська протягом тижнів повільно просувалися до портового міста, яке також є адміністративною столицею Херсонської області та воротами до Криму.

З кінця серпня ЗСУ пошкодили мости поблизу Херсона, через що Москві важче поповнювати свої війська, дислоковані там. Українські гаубиці знаходяться майже в зоні досяжності мостів і річкових портів через Дніпро, що може зробити відступ десятків тисяч російських солдатів, які зараз знаходяться на західному березі, кривавим і хаотичним.

У вівторок новопризначений командувач російськими військами в Україні генерал Сергій Суровікін визнав, що ситуація в Херсоні «складна», і сказав, що його армія може зіткнутися з «важкими рішеннями». Багато російських військових блогерів витлумачили цю заяву як ознаку того, що російські війська, можливо, готуються до відступу, а інші припустили, що до бою.

«Тут є три варіанти: або наші сили окопаються там, де вони є, або вони відступлять до міста Херсон, намагаючись втягнути ворога у вуличний бій, — сказав популярний блогер Владлен Татарський. — Або вони евакуюються».

Немає коментарів:

Дописати коментар